Spread the love

Så kan du avlägsna bläck från läder och textilier

Pennor läcker, vilket leder till bläckfläckar på läder, textilier och allt annat som de kommer i kontakt med, men oroa dig inte. Många bläckfläckar kan avlägsnas om de behandlas på rätt sätt. Du kommer att lyckas bättre med att rädda tvätten om du tar hand om bläckfläckarna innan du lägger i plaggen i tvättmaskinen. Börja genom att leta igenom varje plagg efter fläckar, om du har otur finns det kanske flera plagg att behandla.

Så tar du bort bläck från läder

Ta bort bläckfläckar från läder

Innan du försöker ta bort bläckfläckar från läder måste du först ta reda på vilken typ av läder och vilken typ av bläck som är inblandat.

Olika typer av läder

  • Mocka: Ta ditt plagg till en professionell kemtvätt som specialiserar sig på att rengöra mocka.
  • Läder: Testa alla rengöringsmetoder på ett osynligt ställe först och fortsätt sedan rengöra lädret försiktigt. Om ditt plagg eller din accessoar är väldigt dyr och du kommer att bli förkrossad om du förstör den bör du ta den till en professionell kemtvätt.
  • Lack, konstläder eller veganskt läder: Du kan påbörja rengöringen direkt.

Olika typer av bläck

  • Bläck från en kulspetspenna: Fortsätt till nästa steg.
  • Bläck från en filtpenna: Fortsätt till nästa steg.
  • Bläck från en märkpenna: Överväg att färga ditt plagg en nyans mörkare för att matcha fläcken. Permanent bläck kan inte avlägsnas från läder utan att orsaka stora skador på plagget. Professionella kemtvättar eller skomakare kan färga läder.

Rengöringsmetod

Isopropanol – vanlig tvättsprit – fungerar bäst för att avlägsna bläckfläckar från läder hemifrån. Färska bläckfläckar är lättare att avlägsna medan äldre fläckar kan kräva upprepade behandlingar. Läder är poröst och fläcken kan därmed tränga djupt ned i materialet.

Börja genom att fukta en vit bomullstrasa eller bomullstuss med alkoholen. Använd ingen färgad trasa eftersom färgen kan överföras till ljust läder. Arbeta utifrån fläcken mot mitten genom att badda med trasan. Arbeta på en så liten yta som möjligt så att du inte sprider ut bläcket ännu mer.

Du bör kunna se bläcket fastna på trasan. Fukta en ren del av trasan eller ta en ny när du ser att bläcket börjar att släppa från lädret för att förhindra att fläcka ned plagget igen. Fortsätt att badda lädret försiktigt tills allt bläck är borta. Skrubba inte hårt eftersom det kan avlägsna färg och det övre lagret av lädret. Du kan också använda dig av kommersiella medel för borttagning av bläck såsom Amodex Ink &StainRemover eller Ink B Gone. 

Låt plagget lufttorka efter eller mellan behandlingarna. När bläcket har avlägsnats kan du behandla plagget med läderfett för att det ska förbli mjukt och smidigt.

Gamla husmorsknep

Du kanske har hört talas om att du kan använda hårspray, diskmedel, tvättmedel och majonnäs eller fint sandpapper för att avlägsna bläck från läder. Ja, visst har någon kanske lyckats med dessa metoder någon gång, men vi rekommenderar dem inte. Om du till exempel använder fint sandpapper kommer det förmodligen att avlägsna bläcket, men även ett lager av lädret, så då måste du bestämma dig om du föredrar en fläck eller ett hål.

Ett av de bästa alternativen av förslagen ovan är förmodligen hårspray, eftersom det innehåller en hel del alkohol. Men de övriga ingredienserna i hårspray kan orsaka fläckar och andra problem. Använd det därför endast i nödfall på en färsk bläckfläck.