Spread the love

Tips för att avlägsna fläckar på tvätten

Att slänga in tvätten i en tvättmaskin med lite tvättmedel är rätt enkelt. Det är de där fläckarna som verkligen kan orsaka problem.

Men om du lyckas bemästra dessa fem grundläggande tips kan du känna dig säker på att kunna hantera de flesta typer av fläckborttagning smetoder från A till Ö.

Tajming

Se till att ta hand om fläckarna så fort som möjligt. Färska fläckar är betydligt lättare att ta bort än de som är över 24 timmar gamla.

Men om fläckarna har ”sjunkit in” kan du fortfarande följa samma tips för att ta bort dem, det kan bara ta längre tid eller kräva upprepad behandling.

För det första

När det gäller färska fläckar från vätskor kan du suga upp överflödig vätska med en ren vit trasa, pappershandduk eller till och med lite vitt bröd (utmärkt för fettfläckar!). Kom ihåg att växla till en ren del av trasan så att så mycket som möjligt av fläcken kan absorberas. Undvik att gnugga fläcken med en luddig frottéhandduk eller en mörk trasa, eftersom det kan göra saken värre.

Om du har fått en fläck av till exempel senap eller salladsdressing kan du försiktigt ta bort överflödet med kanten av en slö kniv, stekspade av metall eller kanten på ett kreditkort. Gnugga aldrig in fläcken eftersom det gör att den tränger djupare in i tygets fibrer.

En del fläckar, såsom lera, kan vara lättare att avlägsna efter att fläcken har torkat. Borsta sedan av överflödet innan plagget tvättas.

Skapa ett första hjälpen-kit för fläckborttagning som du kan ha i skrivbordslådan eller i bilen tillsammans med några vita handdukar, en liten flaska vatten och en fläckborttagningspenna eller våtservetter för att behandla fläckar så snabbt som möjligt.

Satsa på kallvatten

När du hanterar fläckar bör du alltid starta med kallvatten, särskilt på okända fläckar. Varmvatten kan göra så att proteinfläckar från mjölk, ägg eller blod fastnar i fibrerna.

Varmvatten fungerar däremot bäst på oljiga fläckar som majonnäs eller smör. Varmvatten är också särskilt viktigt när du ska ta bort fläckar från syntetiska fibrer som polyester.

Läs alltid produktetiketter och skötselråd för kläder innan du sätter igång, och använd den rekommenderade vattentemperaturen för fläckborttagningsprodukter och tvättmedel.  

Varmvattnet bör vara mellan 50 och 60 grader, ljummet vatten mellan 30 och 40 grader och kallvattnet mellan 18 och 23 grader. Vatten som är kallare än 15 grader är för kallt för att de flesta tvättmedel ska kunna ta bort fettfläckar.

Hoppa över tvålen

Din första instinkt kanske är att använda en fast tvål eller några droppar flytande handtvål för att avlägsna en fläck. Men du bör aldrig gnugga in tvål i en färsk fläck. Tvål kan faktiskt göra så att många fläckar, såsom bärfläckar, fruktfläckar och grönsaksfläckar, fastnar i tyget. I stället bör du använda flytande diskmedel eller lite tvättmedel.

Eller håll dig till rent vatten. Skölj fläcken från baksidan av tyget för att tvinga fläcken ut ur fibrerna. Och du behöver inte leta efter mineralvatten. Helt vanligt vatten fungerar minst lika bra och är dessutom billigare!

Kontrollera plaggen innan du tvättar dem

Om du tvättar åt hela familjen vet du säkert att obehagliga överraskningar kan vänta i tvättkorgen. Säg till din familj att berätta för dig om eventuella fläckar, eller att markera dem med en säkerhetsnål. Kontrollera alltid alla plagg innan du tvättar dem eftersom många typer av fläckar kräver förbehandling.